Як правильно обрізати дерева та чагарники взимку чи напровесні?

Зрізання гілки сікатором
tree cutting in winter

Набагато легше взимку обрізати рослини, оскільки з них без листя і легко можна побачити їх структуру розгалуження. У цю пору року менша ймовірність передачі хвороб з однієї рослини на іншу або залучення комах до свіжих ран від обрізки. Дочекайтеся відносно м’якого сонячного дня, дістаньте секатор та уважно огляньте свої дерева та кущі. Вічнозелені рослини здебільшого слід обрізати у вегетаційний період, оскільки вони ніколи не переходять у стан спокою і можуть отримати опік кінчиків при обрізанні на морозі.

Травмована гілка тріщіна по довжині
8 порад що обрізати у дерева

Майте на увазі чітку мету, коли ви обрізаєте рослину. Подумайте про те, що ви хочете зробити з деревом чи кущем, які ви обрізаєте. Більшість обрізки повинна сприяти природному стилю, а це означає, що дерева з низькими гілками не підрізаються, високі чагарники не підстригаються, щоб зробити їх коротшими, а природні контури рослини зберігаються. Ціль полягає в тому, щоб підкреслити природні особливості рослини, і, за іронією долі, якщо ви робите це добре, складається враження, що ви взагалі нічого не робили.

Потім видаліть гілки, що перетинаються або труться. Почніть із найбільших гілок і поступово переходьте до найменших. Можуть бути випадки, коли ви порушите це правило; наприклад, залишивши велику гілку, що перетинається, яка спотворить дерево, якщо її видалити. Починаючи з центру і рухаючись назовні, прорізуйте гілки, що становлять щільну масу дерева або чагарнику. Ваша мета – збільшити циркуляцію повітря через гілки та підкреслити структуру рослини. Ніколи не видаляйте більше чверті рослини за сезон, оскільки це сприятиме зростанню пагонів. Проріджування особливо важливе для таких дерев, які схильні до грибкових захворювань.


Обрізка дерева
Видаляйте самі довгі стебла кожен рік

Працюйте повільно, роблячи багато перерв, щоб відійти та подивитися на відстані. Чи виглядає дерево пропорційно та симетрично? Чи вже слід зупинитись, щоб не видалити всі гілки у центрі?Завжди можна обрізати ще, але повернути назад неможливо.

Завжди обрізайте до бруньки або гілки. Ніколи не залишайте пеньок або відкриті кінцівки, які утворюються внаслідок обрізки верхівки рослини. Відкриті кінчики можуть створити щільне горизонтальне зростання у вигляді приростка, який зруйнує природне розгалуження, або вони можуть викликати відмирання та хвороби. Відріжте непотрібну гілку трохи вище за бруньку, пам’ятаючи, що з неї виросте нова гілка. В ідеалі брунька має бути звернена назовні, щоб гілка росла зовні рослини.

При видаленні гілки зі ствола або іншої великої гілки ніколи не ріжте врівень зі стволом. Природний комір слід залишити на стовбурі, щоб деревина могла правильно зростись.

Взимку на гілках дерев часто видно яєчні маси коконопряду, непарного шовкопряда та метеликів. Видаліть їх вручну або обріжте навесні, щоб запобігти пошкодженню рослин цими комахами. Шукайте ознаки хвороби. Уважно оглядаючи гілки, скористайтеся можливістю перевірити наявність незвичайного здуття, відкритих пошкоджень або затемнених ділянок, які можуть бути симптомами виразки чи хвороби.

Пам’ятайте про безпеку. Одягніть захист для очей, коли робите обрізання. І знай свої межі. Робота з деревами може бути небезпечною. Якщо вам потрібно обрізати великі дерева або використовувати бензопилу, звертайтеся за професійною допомогою до освідчених спеціалістів.

Як Підрізати кущі. Видаліть одну третину стебел, зрізавши їх під корінь

Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *